Наша хата не скраю!

Наша хата не скраю!

вівторок, 30 квітня 2013 р.

Мер Ірпеня пообіцяв АВКІ "конструктивну розмову"



Мер Ірпеня висловив готовність сприяти вирішенню ряду проблем мешканців цокольних квартир. У першу чергу йдеться про тарифи на електрику та паспортну реєстрацію мешканців. 


Про це Володимир Скаржинський заявив 29 квітня в ході звіту міського голови, який відбувся в Центральному будинку культури.





Програмою заходу було передбачено питання до мера. Отже, від імені Асоціації власників квартир Ірпеня ми поставили очільнику міста три питання:
  1. Чи бачить міська влада ситуацію кричущої несправедливості в контексті тарифів на електроенергію для цоколя? Чи усвідомлює серйозність ситуації і які бачить шляхи вирішення проблеми?
  2. Сотні сімей, які проживають в цокольних квартирах не мають паспортної реєстрації, відтак позбавленні багатьох соціальних та конституційних прав. Міська влада може вирішити таке питання? Чи готова вона піти на такий крок?
  3. Проблема садочків. Розкажіть детально про стан забезпечення громадян доступом до системи дошкільної освіти. Які плани влади міста щодо ліквідації черг у садочках?
По першому і другому питаннях мер поклав відповідальність на самих власників квартир і забудовників. Мовляв, нічого не знаю це все забудовники - з ними і вирішуйте. «Ви ж дивилися що купували, ви ж купували не квартири», - наголосив Скаржинський. І порадив власникам «розбиратися із забудовниками».

Тут мер знову зробив спробу самоусунутися. Адже, багато об’єктів уже передані забудовниками до РЕСу. В тарифному питанні АВКІ веде боротьбу не із забудовниками, а з РЕСом, який вперто відмовляється визнати людей в цоколях населенням. Втручання міської влади тут могло б допомогти вирішити проблему. І на це не треба ніяких бюджетних чи інших видатків. (Але це, звісно, зменшить надприбутки деяких зацікавлених осіб).
По питанню реєстрації Скаржинський заявив, що вона для цокольних приміщень не дозволена законом. Ми ж знаємо, що і це питання можна вирішити, якби була на те воля керівництва міста. Для прикладу, за рішенням депутатської комісії, яка проінспектує цокольні квартири буде ясно як білий день: люди тут не ведуть бізнес а просто живуть, причому, постійно. За цим легко можна прийнятися рішення Міської ради, спрямоване до органів паспортної реєстрації, РЕСу, установ охорони здоровя та соціального захисту. ЦЕ ПРОСТІ ЛЮДИ, ВОНИ ТУТ ЖИВУТЬ ПОСТІЙНО І МОЖУТЬ ОТРИМАТИ ЦИВІЛЬНИЙ ТАРИФ НА ЕЛЕКТРИКУ ТА ВСІ ІНШІ ПРАВА ГРОМАДЯН. Зробити таке міській владі не складно, але це похитне позиції монополіста, який викручує руки і витрушує кишені малозабезпеченим сім’ям.   


Відповідаючи на наші питання, мер почав переходити на інші теми. Стало зрозуміло, що аргументованої відповіді почути не вдасться. Треба зазначити, що в подібному стилі очільник міста відповідав на більшість питань, які йому ставили під час звіту. Мовляв, це не я, хата не моя, ви самі винні, це все забудовники, це ухвалила міська рада і подібне.

- Пане голово, чи готові ви йти на переговори і бути посередником у вирішенні піднятих питань членів Асоціації? Бо ці питання дуже серйозні, а продовження ситуації загрожує перерости в збурення і акції протесту, - запитали ми від імені АВКІ.
- Так, готовий. І це добре, що є такі ініціатори, з ким можна вести діалог. Приходьте, будемо обговорювати і вирішувати, - сказав мер Володимир Скаржинський.

Щодо питання садочків, то міський голова у своїй доповіді сказав ту саму фразу, яка була озвучена день перед тим на Установчих зборах АВКІ. «Ситуація з садочками – КАТАСТРОФА».

На наше питання про плани і наміри влади щодо ліквідації цієї катастрофи, Володимир Скаржинський почав перераховувати розташування земельних ділянок, де вони можуть бути побудовані. Але жодним словом не сказав, коли це буде. Виходячи з доповіді мера про бюджет розвитку міста, стало зрозуміло: якщо ситуація кардинально не зміниться, то наші діти вже й школи закінчать, а ті садочки ще не з’являться.

Варто додати, що один із забудовників, депутат Ірпінської міськради Ігор Вишняков, коли ставив питання меру, наголосив, що гроші на садочки та інші інфраструктурні речі є. Їх треба шукати тут - в Ірпені. Для цього треба вибудувати відповідну модель стосунків забудовників і влади міста. Однак, в нинішній ситуації, схоже, така модель навряд чи можлива через конфлікти і протиріччя у політико-бізнесовому середовищі Ірпеня. (Ця тема варта окремої публікації).

Висновок з усього такий. Після травневих свят керівництво Асоціації з конструктивними намірами і підготовленими проектами рішень буде йти на зустріч з мером, яку він пообіцяв.

Далі буде.

Максим Плешко, Голова АВКІ

Фото - Сергій Ковальов, газета "Західне передмістся Києва".

1 коментар:

  1. У государства нет денег на строительство, а частные садики и школы большинству просто не по карману,Вишняков строит садик, но про стоимость обучения в нем пока ни слова.

    ВідповістиВидалити