Наша хата не скраю!

Наша хата не скраю!

понеділок, 1 квітня 2013 р.

НЕ ЛЮДИ в цоколях, або про тарифи на електрику в новобудовах Ірпеня: погляд юриста


Питання тарифів на електрику для цокольних приміщень – це клубок проблем, який одразу важко збагнути. Серед людей, які живуть в цоколях побутує чорний жарт, що вони винаймають власні квартири. Тобто, сплачують по тарифам такі суми, ніби ці квартири орендують. Пропонуємо до Вашої уваги другу частину інтерв’ю з провідним юристом Асоціації власників квартир Ірпеня Катериною Степаненко, де ми спробувати по полицям розкласти проблему цокольних тарифів. У першій частині інтерв’ю ми торкнулися загальних підходів до проблеми тарифів на електрику в новобудовах.

- Пані Катерино, як юрист, Ви вже досить тривалий час ведете комунікацію з посадовими особами та установами з приводу тарифів на електроенергію для людей, які проживають у цокольних квартирах. В чому полягає проблема, поясніть її.

- Так, дійсно вже близько півроку я займаюся цим. За цей час в юридичному листуванні, запитах і зверненнях довелося пройти шлях від Ірпінського районного підрозділу «Київобленерго» (ІРП) до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики. Особливо, мене вразило живе спілкування з одним чиновником. В такій собі юридичній суперечці він в доаргуметувався до того, що мешканці цоколів, виявляється, не люди, точніше, не прирівнюються чиновниками до населення.

- Розкажіть детальніше, як це було, хто цей чиновник? 

-  Називати прізвище, я поки не буду. Але, якщо ситуація не зміниться, якщо далі, читаючи документи, ця людина на чорне буде казати біле, якщо цей тарифний геноцид не припиниться, то це прізвище будуть знати всі в Ірпені. Я маю на увазі в контексті цинізму цієї людини. Що ж до загальної ситуації, то описати її легко і складно водночас.


- Спробуйте пояснити це людською мовою без юридичної термінології.

- Люди живуть в цоколях. Ці приміщення належать їм на праві власності і це означає, що використовувати приміщення люди можуть на власний розсуд. Аби лише це використання не виходило за рамки закону та не порушувало будь-чиїх свобод. Ну, наприклад, щоб там не влаштували якесь хімічне виробництво або нічний клуб.

- А жити в цоколях законно?
                                                                                               
- Давайте розберемося. Законом дійсно заборонено розміщувати житлові поверхи і приміщення в цокольних і підвальних поверхах. Але, жоден забудовник і не розміщує в цоколях житлові поверхи, тобто квартири! Такий об'єкт просто б не прийняли відповідні служби! Люди - власники приміщень і мають повне право використовувати їх у своїх, не заборонених законом цілях на свій розсуд. Законом не заборонено і не може бути заборонено жити в таких приміщеннях, оскільки це б порушувало основи цивільного права. Крапка. Дозвіл на те, щоб проживати в приміщенні, яке належить вам на праві власності ні в кого брати не потрібно! Причому, в ІРП визнають, що люди в цоколях живуть на законних підставах.
 
- Це зрозуміло. Але як із тарифом? Якщо можна тут жити, чому треба платити як за промислове приміщення, ніби у тебе магазин чи кав’ярня?

- В основу тарифікації електроенергії закладено два принципи. Потужність і мета на яку використовується енергія. Потужність в багатоквартирних будинках завжди однакова по всьому будинку. Характеристика приміщення – жодного значення не має! Отже, за цим параметром – цоколі, такі ж квартири.

- А мета використання електрики?

Порядком застосування тарифів встановлено, що тариф «21 копійка» застосовується для категорій населення та прирівняних груп. Але на думку Ірпінського РП, жителі цоколя не є населенням і не відносяться до прирівняних груп. Однак, є, наприклад, гаражі! Які, буває використовуються як СТО, мийки, центри по збору «сміття» (металобрухт, скло тара ...), і тим не менше вони користуються тарифом «21 копійка» хоча, використовують гаражі для ведення господарської діяльності, простіше кажучи - для одержання прибутку. Тобто, прямо порушують один з принципів тарифікації! А тут живуть люди на законних підставах і вони не прирівнюються до населення.

- Чому інші комунальні служби стягують з цокольних приміщень за «цивільним тарифом» і тільки електромережі вперто вважає ці приміщення і цих людей промисловими?

- У тому ж і парадокс. Всі інші комунальні служби, наприклад «Водоканал» застосовує до цоколям той же тариф, що і для квартир на поверхах.

- Кажуть, що виходом із ситуації може бути переведення цоколів до житлового фонду.

-  Якраз в тих гарячих дискусіях, згаданий чиновник РП  порадив переводити наші квартири у житловий фонд. Тоді, мовляв, буде вам цивільний тариф. Але радити, або штовхати людей на те, щоб вони переводили цоколя в статус квартир, це підбивати на злочин. Адже закон це прямо забороняє. Відтак, без «матеріального заохочення» зацікавлених осіб зробити це неможливо. Отже, якщо вам таке радять, вам радять пірнати в корупцію.
У лютому в Болгарії через збільшення вартості електрики парламент закидали камінням
- Виходить якесь замкнене коло. Люди живуть в цоколях законно, ІРП це визнає, але опирається «цивільному тарифу» для людей. Але і в житловий фонд неможливо квартири перевести. В якому напрямку буде рухатися юридичне крило АВКІ?

- Як я вже говорила, що в ІРП ЛЮДЕЙ, ЯКІ ЖИВУТЬ В ЦОКОЛЯХ НЕ ПРИРІВНЮЮТЬ ДО НАСЕЛЕННЯ, в порушенні всіх можливих норм і законів, починаючи з Конституції! Ми боремося за те, щоб нас, всі ці юридичні особи та іноземними інвестиціями, які творять геноцид, ВИЗНАВАЛИ НАСЕЛЕННЯМ УКРАЇНИ, тому є факт, що ми живемо в цоколях!

- Що ж робити всім тим, хто переплачує в 5 рази за електрику і не бачить тому кінця краю? Що робити жителям цоколів? Як проривати це коло?

- Треба виходити з нами на зв'язок і приєднуватися до Асоціації. Зовсім скоро, з настанням реального тепла слід показати, що ми не просто населення – ми самоврядний організований колектив. Ми будемо армією, а проти нас всього один чи кілька чиновників, які зацікавленні зберегти несправедливість. Зберегти, бо їм це дуже вигідно. Як у нас із сумом жартують: у зимовий час ми винаймаємо в ресі свої квартири. В тому сенсі, що місячні видатки на електрику зіставні з ціною винайму такої квартири.
Уявіть скільки таких приміщень по всьому місту і які це прибутки для електромереж. Але і уявіть, яка це сила людей, якщо ці люди об’єднаються!

Розмову провела Марічка Кармазенко. Всі бажаючі приєднатися можуть писати на avkiirpin@gmail.com, або телефонувати: 093-745-45-39. Контактна особа - Максим Плешко. 

Довідка АВКІ:
Ми отримуємо електрику і сплачуємо за неї Ірпінському районному підрозділу «Київобленерго» (виконавчому органу «Київобленерго»). Раніше це була державна компанія, тепер вона продана великій світовій енергетичній компанії AES. Відтак, ІРП – це частина світової компанії. Але тут в Ірпені нею керують конкретні люди.

Ірпінський районний підрозділ
08200, Київська обл., м.Ірпінь, ІІ Північний тупик, 2
Ірпінський РП

Регіон
Північний
Адреса (повна адреса із зазначенням індексу)
08200, Київська обл., м.Ірпінь,
ІІ Північний тупик, 2
Графік роботи дільниці
понеділок - четвер - 8.00-17.00          
п'ятниця - 8.00-15.45                                  
обід 12.00-12.45
ПІБ  керівника
Беренок Василь Васильович - начальник районного підрозділу
Телефон приймальної
(04597) 6-12-48
Дні/години прийому відвідувачів керівником дільниці
середа 09:00 – 12:00
Дзвінковий центр (вказані на рахунках)
(04597) 5-75-82





1 коментар:

  1. Все написане тут, нажаль, не першоквітневий жарт. Це реальність. Але реальність можна змінювати. І це теж правда.

    ВідповістиВидалити