Наша хата не скраю!

Наша хата не скраю!

пʼятницю, 8 листопада 2013 р.

Мешканці цокольних квартир Приірпіння святкують перемогу

Люди тепер не будуть сплачувати по 3 тисячі гривень на місяць за електрику з кожної маленької квартири. Гостру проблему, що не давала життя сотням сімей Приірпіння вирішено. Держава і "Київобленерго" визнали, що в цокольних квартирах живуть люди, які мають платити за електрику по тарифу як населення, а не як промисловці. (Було 1,28 грн. за кВт., буде 28 або 36 копійок – залежно від обсягу споживання).

В п’ятницю, 8 листопада перша група власників цокольних квартир Приірпіння в приміщенні районного підрозділу «Київобленерго» підписала договори на користування електрикою за тарифом як для населення.
Поступово всі мешканці цокольних квартир регіону зможуть укласти такі договори. «Об’єднання власників квартир Ірпеня» виступає координатором цього процесу.

«Секрет успіху соціальної кампанії «Справедливі тарифи для цоколя» простий, - каже голова ГО «ОВКІ» Максим Плешко - активна участь людей, правильне юридичне супроводження та увага ЗМІ».
«Із самого початку роботи нашого Об’єднаннями зрозуміли, що проблема цоколів найбільш гостра для мешканців новобудов регіону. Адже це кричуща несправедливість, коли громадян не вважають за людей і деруть з них по 3 тисячі за електрику на місяць лише на підставі того, що їхні квартири по документах є нежитловими приміщеннями. Саме за цю проблему ми і взялися першочергово», - пояснив Максим Плешко.

За його словами, першим завданням ОВКІ було знайти активних людей і організувати їх у дієву команду. Далі було офіційне листування з державними органами, формування правової позиції та привернення уваги ЗМІ. «Юридичні компанії, з якими ми працювали, побачивши документи і оцінивши ситуацію сказали нам однозначно: правда на боці людей і ваша справа є виграшною. Це додало нам сили і віри в перемогу. Хоча чиновники, мер, депутати, різні установи і відомства відповідали, що вирішити справу практично неможливо», - розповів громадський активіст.

Поворотним моментом стала акція 21 жовтня біля Приймальні Президента, коли 50 представників кварталів з Приірпіння прийшли до Глави держави з однаковою заявою про порушення їх прав, а потім протестували під НКРЕ. «Звідти все пішло дуже динамічно: нарада в губернатора, серія нарад в НКРЕ за участі ряду міністерств і відомств. В результаті ми маємо те, що люди з цокольних квартир уже підписують договори на постачання електрики за тарифом як для населення», - підсумував Максим Плешко.

Як повідомив заступник голови ОВКІ Юрій Максимчук, на нараді в НКРЕ, яка відбулася напередодні, було зазначено, що комплексне вирішення питання проживання громадян у цокольних квартирах, а саме: реєстрації місця проживання, користування пільгами та субсидіями може бути вирішене лише шляхом переведення цих приміщень в житловий фонд. «Це питання належить до компетенції Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Державної архітектурно-будівельної інспекції та інших органів влади. Мінрегіон згодилося (у разі необхідності) бути ініціатором відповідних змін до законодавства України», - повідомив Юрій Максимчук і додав, що ОВКІ планує ініціювати цей процес.

«Від імені нашої спільноти ми дякуємо всім, хто долучився до вирішення цієї проблеми: Приймальні президента, губернатору Київщини Анатолію Присяжнюку, Національній комісії, що здійснює регулювання у сфері електроенергетики, депутату Ірпінської міськради Дмитру Войцеху за допомогу у формуванні правової позиції щодо цокольного питання, юридичному відділу компанії BGM за постійну підтримку нас під час нарад в НКРЕ, компанії «Будсфера» та її керівнику Василю Феєру за допомогу в організаційних питаннях та всім іншим, хто долучився до проекту», - сказав заступник голови ОВКІ Юрій Максимчук.

Отже, саморганізована спільнота людей ОВКІ, яка діє в Приірпінні на власному прикладі довела, що гострі соціальні проблеми можна і треба вирішувати. «Хочу звернутися до всіх громадян: потрібно об’єднуватися, діяти, коли необхідно, то й протестувати. Словом, гуртом відстоювати власні права, бо під лежачий камінь вода не тече. Донині Ірпінь був відомий своїм проблемним округом, скандальним ректором та ще вирубками зелених зон. Ми ж показуємо, що Ірпінь – це ще місто, де люди зорганізувалася і досягнули справедливості», - сказав на завершення голова ОВКІ Максим Плешко.

ОВКІ
Фото В.Шилов, "Пульсар Приірпіння".






3 коментарі:

  1. Вітаю!!! Ура тепер люди будуть платити не 3 тисячі грн. а 2300 грн. Економія всього 720 грн. Ось таке УРА (((

    ВідповістиВидалити
  2. (Було 1,28 грн. за кВт., буде 28 або 36 копійок – залежно від обсягу споживання)

    А чому не вказуєте що від 800 квт буде по 0,96 грн за 1 квт???

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Свирская Ирина8 листопада 2013 р. о 21:00

      Дорогой.уважаемый Петров! Продолжайте платить по 1грн.28 коп.и забудьте !!!

      Видалити