Наша хата не скраю!

Наша хата не скраю!

субота, 6 квітня 2013 р.

ЗВЕРНЕННЯ ДО АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ з приводу тарифів на електроенергію для цололя


             АНТИМОНОПОЛЬНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ

Друге управління досліджень і розслідувань
Начальнику управління
Кулішовій Тетяні Василівні
Заявник:  Асоціація власників квартир Ірпеня
                                                                                Відповідач:   ПАТ «АЕС Київобленерго»
04136, м. Київ, вул. Стеценка, 1А
т. 494 43 20
            
                                                             
Шановна Тетяно Василівно!

У зв’язку з тим, що основним завданням Антимонопольного комітету України є участь у формуванні та реалізації конкурентної політики України, яка здійснюється, зокрема, встановленням контролю за регулюванням цін (тарифів) на товари, що виробляються (реалізуються) суб’єктами природних монополій. Ми – члени Асоціації власників квартир Ірпеня звертаємося до Вас за допомогою щодо встановлення справедливості у сфері тарифоутворення на електроенергію для цокольних приміщень в новобудовах міста Ірпінь.

Суть справи полягає в наступному. Ми – мешканці цокольних приміщень, які знаходяться в новобудовах м. Ірпінь. Ці приміщення належать нам на праві власності, на підставі правовстановлюючих документів. Вони за статусом є нежитловими приміщеннями, але по факту це звичайні квартири, які використовуються нами для проживання. На підставі норм чинного цивільного законодавства України заборонити таким чином використовувати свою власність нам не має права ніхто.

Ірпінське РП ПАТ «АЕС Київобленерго», як єдиний постачальник електроенергії в Ірпені, в порушення антимонопольного законодавства, та Закону України «Про електроенергетику» (ст. 25, в якій йдеться про право споживачів самостійно обирати постачальника та тариф на електричну енергію) з мето отримання надприбутків встановив для нас тарифи на постачання електроенергії на рівні тарифів для юридичних осіб. Тобто, 1,25 грн. за 1 кВт. – з 01.03.2013 року, замість 0,37 грн. за 1 кВ, як для населення, чи прирівняних до нього груп.

Отже, ПАТ «АЕС Київобленерго» застосовує тариф (уклав з нами договори на постачання електричної енергії), як з юридичними особами, а не як з НАСЕЛЕННЯМ, лише на тій підставі, що ми проживаємо в нежитловому фонді, що в свою чергу не заборонено жодним нормативно-правовим актом України!

Наші намагання довести представникам вказаної юридичної особи, що дана особа НЕЗАКОННО ВСТАНОВЛЮЄ ТАРИФ для мешканців цоколів, як для юридичних осіб не мали успіху. Ми постійно, в усних перемовинах з начальником Ірпінського РП ПАТ «АЕС Київобленерго» пояснюємо, що ми є населенням, що на нас також розповсюджується дія  Порядку застосування тарифів на електроенергію затвердженому Постановою НКРЕ № 498 від 23.04.2012 року, і роз’яснення (дія якого на сьогодні не відмінена) від 31.07.2009 року № 5146/11/17-09 за підписом члена комісії (НКРЕ) Ю. Андрійчука для ЗАТ «А.Е.С. Київобленерго». В названому документі зазначене наступне – «враховуючи визначення терміну «об'єкт споживача», наведеного у ПКЕЕН, договір з фізичною особою про електропостачання нежитлового приміщення, що належить їй на праві власності або користуванні, укладається відповідно до ПКЕЕН. При цьому тариф застосовується в залежності від потреб, на які споживається електрична енергія». 

Ми споживаємо електроенергію для задоволення власних побутових потреб, як і все населення України. Але ПАТ «АЕС Київобленерго» нас не ВИЗНАЄ НАСЛЕННЯМ!

Головним, і єдиним аргументом в діалозі між Заявниками та ПАТ «АЕС Київобленерго» виступає абсолютно надумане зі сторони останнього твердження, що цокольні приміщення (в яких ми поживаємо), і нежитлові приміщення, в яких ведеться господарська діяльність (з метою отримання прибутку) це одне і теж саме.

Нам повторюють, що тарифікуватись згідно Порядку застосування тарифів на електроенергію затвердженому Постановою НКРЕ № 498 від 23.04.2012 року, ми не є власниками квартир, приміщень в гуртожитках, власниками дач, чи гаражів, а отже не є НАСЕЛЕННЯМ і не можемо розраховувати на «нормальний» тариф на електричну енергію.

Ми переконані, що ПАТ «АЕС КИЇВОБЛЕНЕРГО» НЕ ВИГІДНО ЗМІНЮВАТИ СИТУАЦІЮ і піднімати питання про вирішення проблеми на вищому рівні, оскільки йдеться про отримання надприбутку. Серед тих, хто живе в нежитлових приміщеннях, є інваліди, ветерани, молоді сім’ї та інші малозабезпечені верстви населення. Це з них ПАТ «АЕС КИЇВОБЛЕНЕРГО» та його керівник отримують надприбутки.

Єдиним виходом з даної проблеми ПАТ «АЕС Київобленерго», а разом з ним і Національна Комісія з питань Регулювання Енергетики вбачає переведення цокольних приміщень в житловий фонд. Але така процедура не прописана в нормативно правових актах, оскільки є НЕЗАКОННОЮ. Діючі Державні Будівельні Норми, правила протипожежної  безпеки, санітарно-епідеміологічні  норми це ПРЯМО ЗАБОРОНЯЮТЬ. Отже, вище згадані керівники, починаючи з ПАТ «АЕС Київобленерго» та НКРЕ штовхають нас на КОРУПЦІЙНІ ДІЇ щодо переводу нежитлових приміщень в житлові. (Існують лише «сумнівні» з точки зору закону методи такого переводу). Такий перевід коштує на «чорному ринку» від 5 до 7 тисяч у.о. і є не законним!

Бездіяльність ПАТ «АЕС Київобленерго» є злочинною і полягає в спокійному спостереженні проблемної ситуації та кричущої несправедливості. Ця бездіяльність вмотивована отриманням надприбутків Відповідачем. Якщо ПАТ «АЕС Київобленерго»  через свою злочинну бездіяльність з метою отримання надприбутків буде і надалі творити тарифний геноцид над людьми, які живуть в цокольних квартирах, то ситуація в Ірпені загрожує перерости в серйозні збурення і протести.

Все це змушує нас звернутись до Вас з вимогою втрутитись у ситуацію і зобов’язати ПАТ «АЕС Київобленерго» , привести тарифи на постачання електричної енергії в нежитлові (цокольні) приміщення, в ЯКИХ ПРОЖИВАЮТЬ ЛЮДИ, на рівень тарифів, що встановлені для населення України, без переведення даного питання на інші рівні, нібито для вирішення питання, а насправді для затягування процесу.

Відповідно до пункту 2.1. Порядку застосування тарифів на електроенергію, затвердженого  постановою  НКРЕ  від 23.04.2012 № 498,  яку  зареєстровано  в Міністерстві юстиції України 23 квітні 2012 року за № 599/20912 (далі Порядок), для цілей цього Порядку до категорії вселення належать фізичні особи (громадяни), які споживають електричну енергію для власних побутових потреб у житлових будинках, квартирах, гуртожитках; для потреб підсобних господарств, присадибних і садових ділянок, дач; для освітлення особистих гаражів та боксів. Отже, одним зі шляхів вирішення даної проблеми є визнання цокольних приміщень, в яких не ведеться комерційна діяльність, підсобними господарствами їх власників.

Просимо Вас, вплинути на керівника Ірпінського РП ПАТ «АЕС Київобленерго» з метою визнання цокольних приміщень, в яких не ведеться комерційна діяльність, підсобними господарствами їх власників та затвердження для них відповідних тарифів на електроенергію.

Якщо керівництво Антимонопольного комітету України бачить інший спосіб, як подолати колізію, через яку Ірпінське РП ПАТ «АЕС Київобленерго» отримує надприбутки за рахунок малозабезпечених людей, просимо вжити потрібні для цього заходи.

У разі, якщо АМКУ виявиться неспроможним вирішити проблему, Асоціація власників квартир Ірпеня буде збирати акції протесту, залучати до висвітлення проблеми засоби масової інформації та звертатися напряму до Президента України.

Шановна Тетяно Василівно, очікуємо Вашої відповіді та якнайшвидшого втручання в ситуацію для встановлення соціальної справедливості.


 Голова ГО АВКІ            ____________        Плешко М.В.

Для активістяв, які готові взяти підписні листи і провести збір підписів у своїх кварталах: наші контакти тут.


Немає коментарів:

Дописати коментар