Наша хата не скраю!

Наша хата не скраю!

понеділок, 22 квітня 2013 р.

Відповідь НКРЕ по тарифам для цоколя - документ

Пропонуємо до уваги всіх зацікавлених офіційну відповідь Національної комісії, щодо здійснення державного регулювання у сфері енергетики (НКРЕ) відносно питання тарифів на електрику для цоколя.
Щоб збільшити зображення клацніть на нього

Якщо пропустити преамбулу, то суть відповіді зводиться до наступного:
1. Відповідно до Порядку застосування тарифів на електроенергію до категорій вселення належать фізичні особи (громадяни), які споживають електричну енергію для власних побутових потреб у житлових будинках, квартирах, гуртожитках; для потреб підсобних господарств, присадибних і садових ділянок, дач, для освітлення особистих гаражів та боксів.
2. Відповідно до Цивільного кодексу України житловим будинком є будівля капітального типу, споруджена з дотриманням вимог, встановлених законом та  призначена для  постійного у ній проживання. Статтею 382 Цивільного кодексу України визначено, що квартирою є ізольоване помешкання в житловому будинку, призначене та придатне для постійного проживання у ньому.
3. У Житловому кодексі Української УРСР положеннями статті 4 зазначається, що до житлового фонду не входять нежилі приміщення у жилих будинках, призначені для торговельних, побутових та інших потреб непромислового характеру.

"Звертаємо увагу, що відповідно до чинного законодавства у нежитлових приміщеннях електрична енергія не може споживатися на побутові потреби", - наголошується у відповіді НКРЕ.

В Комісії кажуть, що з розумінням ставляться до порушеного питання, але відповідно до чинного законодавства не можуть погодитися з пропозицією щодо встановлення тарифів на електроенергію для нежитлових приміщень, розміщених на цокольному поверсі будинку, як для населення.

Як вихід із ситуації, Міністерство енергетики та вугільної промисловості України рекомендує споживачам, які постійно мешкають у нежитловому приміщенні звернутися до виконавчого комітету міської ради з заявою щодо надання дозволу на переведення нежитлового приміщення до категорії житлового та додати до неї документи, що передбачені затвердженим міськрадою порядком.

Фактично, НКРЕ зайняло ту ж позицію, що й ірпінський рес. Ситуація загалом вказує на те, що сотні сімей, які живуть у цокольних квартирах "випали" із законів, порядків, норм і постанов. Чиновники з одного боку, посилаються на застарілий Житловий кодекс Української УРСР, а з іншого, не бажають визнати цокольні квартири, скажімо, "підсобним господарснвтом" власників цих приміщень. Щоб не віднести їх до категорій населення. Адже в масштабах  житлового будівництва Ірпеня це шалені гроші для тих, хто продає людям  електрику.

Звертає на себе увагу той факт, що у відповіді НКРЕ є порада переводити приміщення у житловий фонд, що є сумнівною процедурою з точки зору закону. Однак, раз є така порада, то варто і пробувати. Найближчим часом АВКІ буде звертається до міської влади для отримання переліку документів, які передбачені для подачі заяви на переведення з нежитлового у житловий фонд. 

Нагадуємо, що АВКІ збирає підписи під колективним зверненням до Антимонопольного комітету, щодо тарифів для  цоколя.

З питаннями та пропозиціями просимо звертатися до нас.

АВКІ





Немає коментарів:

Дописати коментар