Наша хата не скраю!

Наша хата не скраю!

четвер, 28 березня 2013 р.

Тарифи на електрику в новобудовах: погляд юриста


Сьогодні чи не головною проблемою мешканців квартир в новобудовах міста є питання нормальних тарифів на електрику. Адже, більшість власників квартир продовжують сплачувати по несправедливому тарифу 96 копійок за кіловат. Тоді як для населення тариф становить 21 копійку. Відтак, різниця між загальним тарифом і «дискримінаційним» становить 4,5 рази. 

Щоб зрозуміти загальні контури проблеми ми звернулися  до провідного юриста Асоціації власників квартир Ірпеня Катерини Степаненко.

- Пані Катерино, поясніть в чому суть проблеми тарифів?

- Річ у тому, що трансформаторні підстанції (ТП) та мережі через які нам Київобленерго надає електрику. Це дороге обладнання, без якого не побудувати будинок і не здати його в експлуатацію. Однак, і обслуговувати такі об’єкти вартістю більше ста тисяч гривень не цікаво жодному з колишніх забудовників.

- Що вони мають робити в такому випадку?

- Забудовники мають комусь передаватися на баланс ці ТП і мережі. Оскільки, передати їх місту, тобто, на баланс Київобленерго довго і дорого. У забудовників є лише єдина можливість скинути їх на ОСББ чи ЖЕКи, якщо вони існують.

- У чому ж тут проблема?

- Процес передачі ТП пов'язаний так само з передачею забудовником своїх об'єктів в РП (виконавчий орган Київобленерго), так би мовити - поквартирно! Для цього готуються великі пакети документів і на ТП в тому числі. Ці документи, як і їх підготовка вартують грошей і зусиль. А якщо немає ОСББ чи ЖЕКу, то передавати ТП – це ще більша процесуальна проблема.

- Як може вплинути громада на процес передачі?

- На жаль, вплинути на процес передач можна лише шляхом переговорів із забудовником. І якщо він не захоче цієї передачі, а деяким з них навіть зручно брати з кінцевих споживачів в чотири-дорого та роками не сплачувати за підготовку документів до передачі. Отже, доведеться тільки чекати, просити і наполягати. Адже, ніяких строків передачі, тобто, здачі об'єктів законодавством не встановлено.

- А якщо громада об’єднається і буде чинити тиск на РП, міську владу, забудовників, чи може це змінити ситуацію?

- Переконана, що так. Бо коли не діють юридичні механізми. Коли хтось у цьому трикутнику отримує через ці несправедливі тарифи великі гроші то процес може тривати довго. І очевидні юридичні речі можуть трактувати навпаки, якщо у цьому зацікавлені ті, хто має гроші і владу. В ситуації, коли не діє верховенство права і панує несправедливість мають включатися інші механізми встановлення справедливості.

- Кого ви мали на увазі з цього трикутника? Хто отримує надприбутки за наш рахунок?

- Давайте міркувати разом. Хто продає електрику? Кому сходяться потоки з платіжок? Так званий рес, це частина великої міжнародної компанії. Але в Ірпені сидить конкретний чиновник, який тут на місці рулить ситуацію.

- Яка роль забудовників?

- Їхній бізнес – будувати і продавати квартири. Вони зацікавлені, здешевити метри, зацікавлені, щоб люди мали нормальні тарифи, щоб рекомендували нові і нові квартири своїм друзям. Зрештою, ця проблема висить на них. Вони змушені збирати з нас гроші, бо з них стягує постачальник. Писати ці об’яви про борги, навантажувати своїх співробітників цією роботою і так далі. 
- А до чого тут влада міста?

- Влада завжди до всього. Якби влада, мер, скажімо, хотів щоб у місті було більше справедливості, він би вплинув на ситуацію в межах своєї компетенції. Те ж сам і про міськраду.  

- Чому ми влади не бачимо взагалі у цій проблемі? Ніби проблеми не існує.

- Значить треба зробити так, щоб влада її побачила. І наша Асоціація якраз працює в даному напрямку. Зараз ми проходимо юридичні етапи. Але без підтримки людей, юридичні механізми, як я говорила, тут не працюють.

- Що ви маєте не увазі в словах «підтримка людей»?

- Це значить, що коли ми - юристи Асоціації прийдемо в цей РЕС, або до мера одні, то отримаємо чергові відмовки чи відписки. Але коли на вулиці буде стояти 200 чи 500 людей з відповідними вимогами, то розмова буде зовсім по іншому складатися. А ще коли будуть журналісти з центральних телеканалів країни, то наші чиновники взагалі стають «пухнастими котиками» і справжніми слугами народу.
- А люди вийдуть підтримати?

- Вірю, що так. Це ж не політика, а власні інтереси. Коли за електрику доводиться платити майже в 5 разів більше ніж належить, то мають вийти. Люди зараз роздратовані і злі усім цим.

- Яка ситуація з підготовкою, адже такі акції потребують організації?

- Я веду юридичні питання Асоціації. В нас є організаційне крило. Я знаю, що зараз активно ведеться розбудова осередків в різних кварталах. А найближчим часом, десь із настанням реального тепла, мають відбутися установчі збори Асоціації. Там і побачимо готовність людей відстоювати власні інтереси.
- Хто може бути членом асоціації, як приєднатися?

- Є електронна пошта, соціальні мережі, телефони. Всі, хто зараз виходить на зв'язок з нами, хто розділяє нашу ідеологію, всі будуть запрошені на установчі збори. Всі стануть членами Асоціації.  Ми відкриті до співпраці і вітаємо кожну небайдужу людину.

Розмову провела Марічка Кармазенко.

Очікуйте найближчими днями коментар юриста АВКІ Катерини Степаненко, щодо проблеми тарифів на електрику для цоколя. Тут ситуація взагалі унікальна, а проблема аж надто гостра.

Ми вітаємо кожну небайдужу людину
093-745-45-39
Контактна особа- Максим Плешко.






Немає коментарів:

Дописати коментар