Наша хата не скраю!

Наша хата не скраю!

понеділок, 12 серпня 2013 р.

Чи підписувати цоколям договір з РЕСом? – радить експерт

На даний час багатьох власників цокольних квартир Ірпінський районний підрозділ «Київобленерго» під загрозою відключення змушує підписати договори за тарифом як для промислових споживачів.
Відтак, хочемо надати рекомендації, як діяти в цій ситуації.
Перше, що треба зрозуміти: «Київобленерго» порушує статтю 24 Конституції України та статтю 1 Закону України «Про електроенергетику» з метою отримання надприбутку. Чиновники прикриваються сумнозвісною постановою НКРЕ, яка вивела поза закон тисячі сімей з цокольних квартир по всій країні. Попри всі спроби нашого Об’єднання владнати ситуацію, РЕС не поступається. Нам протистоїть потужний монополіст, а за ним стоять високі чиновники і великі гроші. Але ми не відступаємо і невдовзі розпочнемо масштабний збір підписів під зверненням до Президента і секретаря Ради національної безпеки і оборони. Також ми готуємося до судового процесу проти НКРЕ і енергокомпанії.
Друге. Якщо Вам погрожують відключенням електрики, договір треба підписувати. (Краще тимчасово мати дорогу електрику, ніж не мати її зовсім). Однак, змушуючи Вас підписати несправедливий договір, РЕС чинить протиправно і це слід зафіксувати. Без цього не може бути оскарження в суді і подальшого відшкодування Ваших збитків.
Отже, радимо звертатися з письмовою заявою на ім’я начальника Ірпінського районного підрозділу «Київобленерго» (Беренок Василь Васильович). В заяві слід вказати, що у Вашому приміщенні за адресою… електроенергія використовується ВИКЛЮЧНО для побутових потреб і ЖОДНОГО промислового обладнання там не встановлено. Посилаючись на статтю 1, розділ 1 Закону «Про електроенергетику», просіть/вимагайте встановити для вас тариф як для населення.
Третє. До такої заяви додавайте довідку від  обслуговуючих організацій (ЖЕКу  чи ОСББ ) наступного змісту: «В приміщенні,  що знаходиться за адресою ---------- та належить ------- на праві приватної власності  ------- комерційна діяльність не проводиться, жодних промислових споживачів електроенергії не виявлено».  Або ж додавайте до заяви Акт обстеження вашого приміщення комісією за участі місцевого депутата. Зміст цього Акту аналогічний попередній довідці, а зразки можна подивитися тут.
Найбільш ймовірно, Ви отримаєте письмову відмову, але в разі нашої перемоги в суді, РЕС буде змушений провести перерахунок вартості енергії з дати Вашого письмового звернення. Ваша заява та відмова РЕСу – це свідчення того, що Ви зверталися і надавали документи, а компанія-постачальник електрики вчинила неправомірно, відмовивши Вам. Зрештою, сьогодні навіть довести, що власників цоколів змушували підписувати договори у форматі як для промислових споживачів майже неможливо. Немає свідчень, що люди просили в ІРП чогось іншого.
Хочемо додати, що вищеописана ситуація значною мірою стосується також і міста Бучі та ряду інших міст країни.
Заступник Голови Об’єднання власників квартир Ірпеня,
координатор проекту "Справедливі тарифи для цоколя"

Юрій Максимчук.

1 коментар:

  1. Подскажите, почему ссылаться на "на статтю 1, розділ 1 Закону «Про електроенергетику»"? Я не нашла там того, что нам могло помочь. Просьба уточните конретный абзац из этой статьи

    ВідповістиВидалити