Наша хата не скраю!

Наша хата не скраю!

пʼятниця, 16 серпня 2013 р.

Колективне звернення мешканців цокольних квартир Ірпеня і Бучі до Президента України

Президенту України
Януковичу В.Ф.
Голові Адміністрації президента
Льовочкіну С.В.
Секретарю Ради національної безпеки і оборони
Клюєву А.П.

Голови громадської організації
«Об’єднання власників квартир Ірпеня»
Плешко М.В.
Мешканців міста Ірпеня, Бучі
Список додається

Колективне звернення
Протягом останніх років в Ірпінській конгломерації збудовано багато відносно доступного житла. Найдешевшим його варіантом були так звані цокольні квартири,  які придбали переважно пенсіонери та молоді сім’ї.
Ці об’єкти розташовані в цокольних поверхах та вводились в експлуатацію забудовниками як нежитлові приміщення. Але по факту, вони є звичайними малометражними квартирами, реалізовувались саме як житло, і є аналогічними за всіма характеристиками з квартирами розташованим вище на поверхах та використовуються  як житло.
Сьогодні більш ніж 700 сімей Ірпеня і Бучі, які живуть в таких квартирах потрапили у фінансову пастку через свавілля та однобоке трактування  нормативних актів організацією-монополістом, що надає послуги з електропостачання. Через шантаж та погрози відключення від електромереж люди змушені заключати кабальні договори та сплачувати за електроенергію за «комерційним» тарифом, який в 6 разів перевищує тариф, що встановлений для населення: за кіловат-годину 1,22 грн. проти 0,2154 грн.
Тобто, на власний розсуд ПАТ “КИЇВОБЛЕНЕРГО» звичайних громадян України – мешканців цоколів, не відносить до населення(!), і навіть до «споживачів, прирівняних до населення», а змушує укладати договори та нарахову оплату за спожиту енергію як для «промислових споживачів». (Дана проблема існує в кількох інших регіонах країни).
 Ситуація особливо загострюється в зимовий період. Власники цокольних квартир позбавлені технічної можливості встановлювати газове опалення. Відтак, опалюють житло за рахунок електроенергії. За місяць, у такій квартирі, приблизно в 40 кв. метрів (навіть зі встановленням енергозберігаючих ламп, та мінімально можливим використанням електроприладів), доводиться сплачувати 2000-2500 грн. за електрику (за промисловими тарифами) і це при середній зарплаті по м. Ірпінь у 2761 грн (за 2012 рік). Поширеною є ситуація, коли місячний рахунок за електрику для домогосподарства складає 60-70% доходу родини, або й перевищує сукупний дохід сім’ї,  як у випадку із пенсіонерами.
Ситуація, що склалася відкидає сотні сімей регіону Приірпіння за межу бідності, породжує соціальне незадоволення, яке вже цієї осені загрожує перерости в протести.
Проблема постала через те, що ПАТ «Київобленерго» з метою отримання надприбутків суб’єктивно трактує постанову НКРЕ № 497 від 23.04.2012 і визначає громадян-мешканців цокольних квартир виключно як промислових споживачів, всупереч ПРАВИЛАМ користування електричною енергією (затвердженими Постановою НКРЕ 31.07.96  N 28) де населення визначено, як споживачі електричної енергії - фізичні  особи, які з метою задоволення власних побутових або господарських потреб споживають електричну  енергію для  потреб електроустановок, що належать їм за ознакою  права  власності або користування, за винятком електроустановок, які використовуються для здійснення в установленому законодавством порядку підприємницької діяльності.
Мешканці цокольних квартир надають в Ірпінський районний підрозділ «Київобленерго» довідки від ОСББ, ЖЕКу, акти місцевих депутатів та інші документи, які прямо засвідчують: дані приміщення фактично є квартирами, в них не ведеться комерційна діяльність, там відсутнє промислове обладнання і електроенергія споживається виключно на побутові потреби населенням. Однак, такі документи ігноруються енергокомпанією.
Ми зверталися до Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері електроенергетики, однак, НКРЕ стала на позицію енергопостачальника-монополіста, і наголошує, що у належних нам нежитлових приміщеннях електрична енергія не може споживатися на побутові потреби (лист-роз’ясненням від 11.04.2013р. №2550/13/47-13), хоча в інших випадках відносить до побутових споживачів дачні будинки, гаражі і, навіть, бокси. При цьому, НКРЕ не надає посилань на конкретні норми законодавства, які встановлюють заборону застосувати у нежитлових приміщеннях тариф як для населення, якщо електрика там використовується на побутові потреби саме населенням.
Громадська організація «Об’єднання власників квартир Ірпеня» вважає, що дії ПАТ «Київобленерго» та НКРЕ спричиняють порушення Конституційних прав громадян, погіршують їх майновий стан і суперечить Закону України «Про електроенергетику», зокрема статті 1 цього закону. (Розгорнутий правовий аналіз ситуації  і обґрунтування нашої позиції додається).
Наше Об’єднання веде послідовну юридичну боротьбу за права людей в цьому питанні. За встановленням справедливості ми зверталися не тільки до «Київобленерго» та НКРЕ, а також до місцевої влади, в прокуратуру, Антимонопольний комітет. Однак, поки все це не дало результатів.
Оскільки Указом Президента України від 30.10.2000р. №1167/2000 Національну комісію регулювання електроенергетики України визначено центральним органом виконавчої влади із спеціальним статусом, підконтрольним і підзвітним Президентові України ми звертаємося саме до Вас.
ПРОСИМО ВИРІШИТИ ПИТАННЯ ПО СУТІ БЕЗ ПЕРЕВЕДЕННЯ НА ІНШІ РІВНІ.
Бачимо такі варіанти подолання проблеми:
а) скасування Постанови НКРЕ № 497 від 23.04.2012 як такої, що суперечить статті 24 Конституції України і спрямована на обмеження прав громадян та ЗУ «Про електроенергію» ;
б) поява роз’яснення НКРЕ, яке чітко встановить, що тариф на електроенергію як для населення застосовується по факту її використання громадянами на побутові потреби, а не того факту, у якому типі приміщення житловому чи не житловому ця електроенергія споживається.
в) внесення змін або роз’яснень в  Постанову НКРЕ № 497 від 23.04.2012 з уточненням та віднесенням до користувачів «населення», громадян, що використовують для побутових цілей електроенергію в нежитлових приміщеннях.
Сподіваємося на Вашу допомогу і підтримку та звертаємо увагу, що сьогоднішня ситуація, яку створюють ПАТ «Київобленерго» та НКРЕ суперечить ініціативам Президента, що спрямовані на створення в Україні доступного житла, відкидає приблизно 700 сімей тільки в регіоні Приірпіння за межу бідності, провокує соціальне напруження, яке невдовзі загрожує перерости в соціальні протести.

Голови громадської організації
«Об’єднання власників квартир Ірпеня»                             Плешко М.В

Немає коментарів:

Дописати коментар