Наша хата не скраю!

Наша хата не скраю!

четвер, 18 квітня 2013 р.

В Ірпені на дорозі збили козулю (ФОТО)


В Ірпені на вулиці Карла Маркса автомобіль збив козулю. Подія сталася близько 22 години 18 квітня за 50 метрів від кільця, що в бік Романівки. 
Тварина вискочила на дорогу зненацька. Водій автомобіля "Ланос" не встиг зреагувати.

Козуля залишилася живою. Однак, в неї стався відкритий перелом передньої ноги. Вона постійно намагалася встати. Водій "Ланоса" та жінка, яка була на місті хотіли допомогти тварині. Вони тримали її, щоб та не встала. Бо, такі спроби встати завершувалися для тварини новим падінням і біллю. 
За якусь мить, зупинилося кілька автомобілів. Люди намагалася дозвонится ветеринару. Але з ним не було зв'язку. На асфальті лежала красива, сильна тварина, яка потребувала допомоги. Що робити ніхто не знав. 

Я згадав, що маю в Ірпені знайому Вікторію Козак, яка працює у Держветслужбі та є ветеринаром за освітою. Сказав людям, що їду за нею. По дорозі попередив її про ситуацію.

Примчавшись до Вікторії, я почув сумну новину: допомогти тварині технічно практично не можливо. "Козулю можна прооперувати, накласти гіпс, або й ампутувати втрачену кінцівку. Зрештою, тварини біля людей можуть жити із трьома лапами. Але дика тварина не виживе в неволі з такою травмою. В неї зараз больовий шок, а далі буде ще більший шок в неволі", - сказала Вікторія. Тобто, медично Козулі допомогти можна, але далі що? В дикі природі на трьох ногах їй теж не жити. 

Однак, Вікторія продовжила шукати шанс для постраждалої тварини. Вона подзвонила своєму другу - директору Київського зоопарку. Той, лише підтвердив попередній діагноз! "Це не перший випадок. Такі тварини із такими травмами в неволі не виживають".


Я зрозумів, що єдиний шлях, це позбавити козулю страждання. Вікторія підтвердила мій здогад. Вона почала дзвонити друзям-мисливцям. Але ніхто не хотів за це братися - не сезон, мовляв, стріляти. Гострого мисливського ножа у хаті теж не знайшлося. (Зрештою, в селі кіз ножем ріжуть).


Я вирішив повернутися на місце події, щоб повідомити людям сумну новину і посприяти вирішенню ситуації. 


Коли приїхав, то ні машини, ні козулі там уже не було. На узбіччі лежала складена у двоє гілка. Накладали шину... Поряд валявся розірваний пакет першої медичної допомоги, обривки бинта та шматки вати. Значить, наклали шину і кудись повезли.  


Якщо хтось має інформацію, або учасники події читають ці рядки, просимо повідомити про подальшу долю тварини. Хочеться вірити, що сталося чудо і хтось таки знайшов варіант подальшого облаштування козулі.


Від себе додам, що того вечора по дорозі у Стоянку я ледь не переїхав їжака. А коли повертався, то засліпив дальнім світлом величезного зайця, який жував траву на узбіччі. Заєць спокійно собі сидів, а я з відстані 20 кроків його роздивлявся. Стрепенувся він лише тоді, коли я вийшов з машини і підійшов ще на 5 кроків до нього.


Отже, хочеться звернутися всіх водіїв: будьте обережні на дорозі у вечірній та нічний час! З першими днями реального тепла, після зими тварини занадто активні і не зовсім адекватні, не обережні. 


Довідка АВКІ. Судячи по рогам, постраждала козуля - це дорослий самець. Самки у цих тварин безрогі. Самці скидають роги щорічно в жовтні-грудні. Нові роги починають відростати після приблизно місячної затримки. Повного розміру роги досягають до березня-квітня; в квітні-травні роги повністю костеніють і самці труться ними об стовбури і гілки дерев, зчищаючи залишки шкіри. (Як видно на фото вище, роги нашого самця ще у шкірі).
Ареал мешкання козуль - вся Європа і частина передньої Азії. Європейська козуля населяє змішані і листяні ліси. У чисто хвойному лісі зустрічається лише при наявності листяного підліска. Віддає перевагу лісу, з багатим чагарниковим підліском і оточеному луками та полями. (Як бачимо, це як про наші місця з лісом і поймою річки Ірпінь).

У порівнянні з іншими копитними Європи косуля найбільш пристосувалася до перебування в окультуреному ландшафті в безпосередній близькості до людини. Місцями вона майже цілий рік живе на сільськогосподарських угіддях, а в лісі ховається лише для відпочинку. Найбільша активність тварини - вранці та у вечері. Подія з твариною, власне, у вечері і сталася. 


Максим Плешко, АВКІ.


1 коментар:

  1. Біднятко!!!!!!(((((( Вона така красива і беззахисна! Аж серце кров*ю обливається!!!((((( Водії і пішоходи, будьте обачними!

    ВідповістиВидалити